Blog

Cikkek az egészséges étkezésről, táplálkozástudományról és arról, hogyan lehet az életet egészségesebben, kevesebb félelemmel és szorongással, több örömmel és energiával élni

Hogyan edd magad egészségesre? I. rész: mit?
Hogyan edd magad egészségesre? I. rész: mit?

Az elfogyasztott étel az agyunkban is ugyanúgy gyulladást okozhat, mint az egyéb testrészeinkben. Ez a gyulladás megszünteti a kapcsolatot a tudatos gondolkodásért és cselekvésért felelős elülső agylebeny és az amygdala, az agy ősi, ösztönös tevékenységért felelős része között, és nehéz pillanatokban az amygdala veszi át az irányítást, robotpilóta üzemmódba kapcsolva bennünket. Egycsapásra megszűnik az evéssel kapcsolatos tudatosságunk, mit sem érnek az elhatározásaink, a fogadalmaink, és többnyire a kényeztető, vigasztaló funkciójú, de káros ételeket választjuk. A tányérunkon szereplő étel pedig jelentős részben felel a depresszió, a szorongásos zavarok, az ADHD, a csak hármas típusú cukorbetegségnek hívott Alzheimer-kór, a demencia, a viselkedési problémák, az agresszió és az erőszak kiterjedt jelenlétéért az életünkben. Ezeknek a folyamatoknak és tüneteknek az oka az agyi gyulladás. Hogyan együnk, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük a metabolikus egészségünket?

Hogyan segít az egészségcoaching? – Az elhízásellenes világnap apropóján
Hogyan segít az egészségcoaching? – Az elhízásellenes világnap apropóján

Az egészségcoaching folyamat során nemcsak egy hosszú távon követhető, egészséges étrendet írok neked, hanem abban is segítek, hogy elsajátítsd a fizikai, mentális és spirituális eredmények megőrzéséhez szükséges készségeket. Az alábbi bejegyzésben egy 51 éves női páciensemmel vitt folyamat félidejének a fizikai felépülésben mérhető eredményeiről számolok be.

Mennyire vagyunk betegek?
Mennyire vagyunk betegek?

A World Obesity Report 2024-es, ma megjelent jelentése szerint Magyarország teljes lakosságának 35,4%-a (minden harmadik ember) túlsúlyos, 24,5%-a pedig (minden negyedik ember) elhízott. Ez azt jelenti, hogy a lakosságunk 60%-ának, durván háromból két honfitársunknak a testsúlya meghaladja a számára a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő egészséges értéket. Főleg a 65-74 év közöttiek esetében súlyos a helyzet: idősebb honfitásaink 80%-a cipel valamilyen mértékű, egészségesnek már nem mondható plusz testsúlyt. Különösen szomorú, hogy a gyerekek körében 16,1% a túlsúlyosak és 13,7% az elhízottak aránya – tehát minden harmadik magyar gyermeknek súlyfeleslege van. Változatlan trendek esetén 2060-ra a magyar férfiak 91, a magyar nők 68%-a túlsúlyos vagy elhízott lesz, a 20 év alattiak esetén a fiúk 80, a lányok 65%-a küzd majd súlyfelesleggel. Mindez elvesztett életévekben is mérhető. Helyes táplálkozással megelőzhetők a súlyfölösleg okozta megbetegedések és halálozások!

Táplálkozás – agyi gyulladások – önszabotázs
Táplálkozás – agyi gyulladások – önszabotázs

Az elhízás többfajta szempontból is ördögi kör, bonyolult biokémiai és neurológiai folyamatok összessége. Esther Aarts, a hollandiai Radboud egyetem neurológus professzora azt kezdte kutatni, hogy az ultrafeldolgozott (gyors)ételek fogyasztása nyomán kialakuló agyi gyulladásos folyamatok hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy szabotáljuk magunkat az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések meghozatalában, kudarcra ítélve az egészséges táplálkozásért és az egészséges testsúlyért vívott harcunkat.

Just do it!
Just do it!

Csak csináld! – Mint ahogy az evésben, a mozgásban is nehezen találom meg az arany középutat. Nehezen tudom elengedni a teljesítménykényszert, és úgy mozogni, hogy azzal a testi egészségemet szolgáljam, a fizikai teljesítőképességemet fejlesszem. Egy térdsérülés most lehetőséget kínál arra, hogy dolgozzak ezen a gyengeségemen.

A metabolikus egészségről
A metabolikus egészségről

Az, amit eszünk, közvetlen hatással van az egészségünk alakulására, de emellett áttételesen, egy tünetegyüttes megjelenésén keresztül is befolyásolja azt, hogy milyen eséllyel betegszünk meg azokban a megbetegedésekben, amelyek a statisztikák szerint leggyakrabban felelősek az idő előtti egészségromlásért és halálozásért. Ez a tünetegyüttes a metabolikus szindróma, amire nem csak a túlsúlyosaknak, hanem a normál testsúlyúaknak is érdemes odafigyelniük.

Nem minden kalória egyforma II.
Nem minden kalória egyforma II.

Az előző blogbejegyzésben arról írtam, hogy a metabolikus egészséggel foglalkozó kutatók sürgetik a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket az ultrafeldolgozott ételek visszaszorítása érdekében. Most egy tudományos kísérlet során nyert gyakorlati tapasztalatot szeretnék megosztani veletek.

Mozgás
Mozgás

Fontos, hogy úgy vezessük le a napi feszültséget magunkból, hogy az az egészségünket szolgálja. Ennek jól bevált módja a mindennapos testmozgás, amely a stressz levezetése mellett a fizikai teljesítőképességünket is fejleszti – optimális esetben mind az erőfejlesztés, mind a mozgástartomány javítása, mind az állóképesség fokozása terén.

Fogynom kellene, de hogyan?
Fogynom kellene, de hogyan?

Hallottad már, hogy ha elhagyod a cukrot és a finomított szénhidrátokat, akkor szinte mindegy, hogy melyik típusú étrendet követed, amíg az ajánlott tápanyagkereteken belül maradsz? Sem a fogyás mértékét, sem a derékkörfogat csökkenését nem befolyásolja érdemben sem a zsír, sem a fehérje, sem a szénhidrát aránya az étrendben.

Kilépni a komfortzónából
Kilépni a komfortzónából

Változtatni akkor tudunk, ha kilépünk a mindennapok rutinjából. A vágyaink valóra váltásához szükséges tudásra, készségekre és növekedésre csak a komfortzónánk elhagyása után tehetünk szert. A növekedéshez mindig a félelmeinken, új ismeretek, készségek elsajátításán és új nehézségek leküzdésén keresztül vezet az út.

Táplálkozás
Táplálkozás

A Stanford Egyetem online táplálkozástudományi kurzusát azért végeztem el, hogy a legfrissebb tudományos ismeretek birtokában még biztosabban segíthesselek akkor is, ha egy szakszerűen megírt étkezési tervre van szükséged és akkor is, ha egy health coaching folyamat részeként az egészségcéljaid elérésében kérsz tőlem segítséget.

Mi a health coaching?
Mi a health coaching?

Health coach-ként egy szakszerűen vezetett beszélgetéssel abban tudlak segíteni, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy tovább élj, és hogy ez a hosszabb élet a lehető legtovább egészségben teljen. Hogy rendet tudj teremteni a motivációid tengerében, és egyensúlyt tudj tartani a számodra fontos dolgok között. Abban, hogy rátalálj magadban az egészséges élet akadályaira, és hogy ráláss arra, min tudnál változtatni céljaid elérése érdekében. Szeretettel kísérlek ezen az úton, társaddá szegődöm a változás folyamatában.

Nutrition expert
Nutrition expert

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla auctor lobortis velit, luctus ultrices eros fermentum sit amet. Curabitur pulvinar ut odio eu dignissim. Fusce at sagittis arcu. Nam malesuada ante ut nunc accumsan, sit amet gravida elit commodo.

Egészségeset, örömmel
Egészségeset, örömmel

A health coaching (holisztikus szemléletű egészség-coaching) négy pillére közül az egyik a táplálkozás. A táplálkozással azért foglalkozunk önállóan, mert alapvető hatással testi-mentális-lelki egészségünkre. „Az vagy, amit megeszel” – tartja a szólás. És valóban: ahogy egy dízelmeghajtású autó is tönkremegy, ha benzint tankolok bele, a testem is megbetegszik, ha nem azt eszem és annyit, amit és amennyire szüksége van.

Okostányér
Okostányér

Az optimális étrend a tipikus étrendnél lényegesen több hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonafélét, halat, gyümölcsöt, zöldséget és egy marék diófélét tartalmaz, miközben kevesebb benne a vörös és a feldolgozott hús, a cukrozott ital és a finomított gabonaféle.