Az evésről a mentális egészség napján

2023. okt. 23. | Egészséges étkezés, ételfüggőség, Health coaching, Mentálihigiéné

Az utóbbi évtizedben rohamléptekben halad előre az ételfüggőségek kutatása. Az ételfüggőség betegség. Ha folyamatosan a súlyoddal küszködsz, felszabadító azt megélni, hogy nem akaratgyenge vagy, hanem beteg, és hogy erre a betegségre kipróbált megoldási módszer is létezik.

Emlékeztek még arra, hogy a néhány héttel ezelőtti Guardian-cikkben ismertetett tanulmány arról számolt be, hogy a kísérletben szereplő ikerpár ultrafeldolgozott ételeket evő tagja mondott egy furcsának tűnő mondatot: Azt, hogy bár a kísérlet végeztével mindennél jobban szerette volna újra a saját főztjét enni, azt vette észre, hogy a teste sóvárgott az ultrafeldolgozott ételek után. Vajon mi lehet ennek az oka? Mi miatt akarta a teste szabotálni azt, amiről az eszével kétségkívül tudta, hogy jót tesz neki?

Tényleg olyan furcsa ez a mondat? Ha jobban meggondolom, nem is annyira. Biztos többetekkel előfordult már, hogy elhatároztátok, csak egy kocka csokit/egy gombóc fagyit/egy szelet sütit/egy marék mogyorót stb. esztek, de nem tudtatok megállni az előre meghatározott adagnál, mert valami furcsa erő a hatalmába kerített, és képtelenek voltatok abbahagyni a szóban forgó édes vagy sós finomság evését. És aztán, bárhogy is fogadkoztatok, hogy legközelebb másképp lesz, a következő alkalommal ismét gyengének bizonyult a vasakaratotok. Mintha kikerült volna a kezetekből a kontroll, és más dimenzióba léptetek volna át az után a bizonyos első falat után, és mintha ennek az ismétlődése minden keserű tapasztalat, elszánt fogadkozás, a rossz vérkép vagy az orvos szemöldökráncolása ellenére is elkerülhetetlen lenne. Mintha egy ördögi kör húzna egyre lejjebb az örvényben, ami az alábbi körforgás szerint ismétlődik:

Az USA-ban, ahol a helytelen táplálkozás az utóbbi ötven évben a legfőbb népegészségügyi kockázattá nőtte ki magát, rájöttek valamire a kutatók, amit az evészavarosok tizenkét lépéses „önsegítő” csoportjai (lásd például itt, itt vagy itt.) már a hatvanas évek óta nemcsak, hogy felismertek, de sikerrel is kezelnek. Arra, hogy létezik olyan, hogy ételfüggőség.

Ma már egyértelmű, hogy cukor fogyasztása után a kokainfogyasztás után tapasztalthoz nagyon hasonló tünetek jelentkeznek az agyban:

Víz, cukros oldat és kokain hatása az agyra az adagolás utáni első és hetedik napon. In:Translational Psychiatry (2023) 13:20 ; https://doi.org/10.1038/s41398-023-02318-4

Ez alátámasztja azt, hogy nemcsak az alkoholtól vagy a kábítószerektől, de konkrét ételektől is függővé válhatunk.

A fent leírt ördögi kör ugyanis az ételfüggőség/kényszeres evés ördögi köre, amelyben a sóvárgás (nem tudok megállni az első falatnál) és a mentális megszállottság (tudom, hogy bajom lesz belőle, mégis megeszem az első falatot) számos biokémiai és neurológiai folyamat egybekapcsolódása révén átveszi az irányítást az illető vasakarata fölött.

Az USA-ban már a kutatók második generációja dolgozik azon, hogy igazolják: vannak függőségre hajlamosító ételek. Ashley Gearhardt és Erica Schulte, a Yale Food Addiction Scale (Yale Ételfüggőség Skála) kidolgozói azt is meghatározták, hogy a mentális betegségek diagnosztikai kézikönyvében (DSM V) a függőségek ismérveiként felsorolt egy-egy kritérium hogyan alkalmazható bizonyos ételek fogyasztásával összefüggésben.

Ezek az ételek a cukros, a finomított szénhidrátot tartalmazó, a sós, a zsírban gazdag ételek, valamint a cukrozott üdítők, sportitalok

– illetve minden olyan étel, amelynek a fogyasztásában az alábbi táblázat második oszlopában ismertetett magatartásformákat tapasztalta a vizsgált személy.

Tehát már nemcsak a cukorról és a cukortartalmú ételekről van szó, hanem az ultrafeldolgozott ételekről, amelyek egészségre gyakorolt egyéb káros hatásairól az előbbi posztjaimban írtam.


Lássuk tehát a kritériumokat:

DSM-kritériumAz ételfüggőségre vonatkozó kérdés
1) A szándékoltnál hosszabb ideig, nagyobb mennyiségben fogyasztja az anyagot.Addig ettem, amíg fizikailag betegnek nem éreztem magam tőle.
2) Az abbahagyásra irányuló folytonos vágy vagy többszöri sikertelen kísérlet.Addig ettem, amíg fizikailag betegnek nem éreztem magam tőle.
3) A szer megszerzése, használata és a felépülés sok időt igényel.A kényszeres evés után hosszú időn keresztül lomha és fáradt voltam.
4) Fontos társasági, munkahelyi vagy szabadidős tevékenységről mond le, vagy csökkenti az ezekre fordított időt.Kerültem a munkahelyemet, az iskolát vagy a társasági eseményeket, mert féltem, hogy ott is túl fogok enni.
5) A szerhasználat a hátrányos következmények (érzelmi és fizikai panaszok) ismeretében is folytatódik.Az evésemen annak ellenére sem változtattam, hogy az evés érzelmi problémát okozott.
6) Tolerancia (egyre nagyobb mennyiség, egyre kevésbé érezhető hatás).Ugyanannak a mennyiségnek az elfogyasztása egy idő után már nem okozta ugyanazt az élvezetet, mint korábban.
7) Elvonásos tünetek jelentkezése, az anyag használata az elvonás tüneteinek enyhítésére.Ha érzelmi problémák gyötörtek azért, mert nem ettem bizonyos ételeket, akkor a panaszaimat annak a bizonyos ételnek a fogyasztásával próbáltam enyhíteni.
8) A társaság/a kapcsolatokban jelentkező problémák ellenére is folytattam a szerhasználatot.A családom és a barátaim aggódtak amiatt, hogy mennyit eszem.
9) Fontos (otthoni, iskolai, munkahelyi) kötelezettségek teljesítésének elmulasztása.A túlevésem gátolt abban, hogy törődjem a családommal, vagy a háztartási teendőim végzésében.
10) Fizikailag veszélyes helyzetekben is használja a szert.Annyira elvonta a figyelmemet az evés, hogy akár bajom is származhatott volna belőle (vezetés, munkagép kezelése, úttesten átkelés közben történő evés).
11) Sóvárgás, vagy a használatra irányuló erős vágy vagy késztetés.Olyan erős késztetést éreztem arra, hogy egyek bizonyos ételekből, hogy semmi másra nem tudtam gondolni.
12) A szerhasználat klinikailag jelentős károsodást vagy feszültséget okoz.Az evési szokásaim sok feszültséget okoztak. Jelentős problémáim származtak az ételből és az evésből. Ezek jelentkezhettek az életvitelemben, a munkámban, az iskolában, a baráti kapcsolataimban, a családban vagy az egészségemben.
Erica M. Schulte, Ashley N. Gearhardt: Delvelepoment of the Modified Yale Food Addiction Scale Version 2.0 In: doi: 10.1002/erv.2515.

Ha pedig ezek a bizonyos összetevők, anyagok és ételek meghatározhatók, akkor arra is megvan a remény, hogy kitörj ebből az ördögi körből. A felépüléshez vezető első lépés ezeknek a sóvárgást kiváltó összetevőknek, anyagoknak és ételeknek a kiiktatása az étrendből.

Ha az első falatot nem eszed meg belőlük, nem fogsz sóvárogni a következő után.

Tudom, hogy ez megosztó téma. De ha folyamatosan a súlyoddal küszködsz, érdemes kipróbálnod. Hagyd el 30 napra a cukros és az ultrafeldolgozott ételeket. Mit veszíthetsz? Felszabadító azt megélni, hogy nem akaratgyenge vagy, hanem beteg, és hogy erre a betegségre kipróbált megoldási módszer is létezik.

Fontos: mint minden függőség esetében, az ételfüggőségben is „csak” az első lépés az absztinencia. A tartós eredmény eléréséhez az absztinens étrend követésének hatékony önismereti munkával, szükség szerint pszichoterápiával kell párosulnia. Ha nem kezeljük azokat a problémákat, amikre ráettünk, akkor előbb-utóbb a kaja (vagy más szer) után nyúlunk.

Kevés magyar nyelvű irodalom van a témában, magyar nyelvű kutatás pedig nincs. Néhány angol nyelvűt megosztok veletek:

  • Ebben a videóban Mark Gold amerikai orvos azt meséli el, hogy kokainfüggőket kezelő addiktológusként hogyan kezdett gyanakodni arra, hogy a cukor addiktív lehet,
  • ebben a podcastban Kelly Brownell, a Yale professzora beszél Ashley Gearhardt-tal az ultrafeldolgozott ételekről és ételfüggőségről folytatott kutatásairól,
  • itt Robert Lustig gyermekendokrinológus előadása hallható arról, hogyan és miért volt törvényszerű, hogy egyre kövérebbek és egyre betegebbek lettünk, amikor a nyolcvanas években átálltunk az alacsony zsírtartalmú étrendre,
  • itt pedig a CBC News műsorát láthatjátok a cukorról.