Fogynom kellene, de hogyan?

2023. júl. 23. | Egészséges étkezés, Health coaching, Táplálkozási tanácsadás

Hallottad már, hogy ha elhagyod a cukrot és a finomított szénhidrátokat, akkor szinte mindegy, hogy melyik típusú étrendet követed, amíg az ajánlott tápanyagkereteken belül maradsz? Sem a fogyás mértékét, sem a derékkörfogat csökkenését nem befolyásolja érdemben sem a zsír, sem a fehérje, sem a szénhidrát aránya az étrendben.

Hallottad már, hogy ha elhagyod a cukrot és a finomított szénhidrátokat, akkor szinte mindegy, hogy melyik típusú étrendet követed, amíg az ajánlott tápanyagkereteken belül maradsz? A híres „Leadott kilók – Pounds Lost” tanulmányban

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19246357/

Frank Sacks doktor és társai 811 véletlenszerűen kiválasztott 30 és 70 év közötti túlsúlyos személy megfigyelésével azt vizsgálták, hogy milyen tápanyagösszetételű étrenddel lehet a legtöbbet fogyni. A vizsgált étrendek összetevője zsír/fehérje/szénhidrátösszetétel szempontjából a következő volt:

– 20/15/65% (alacsony zsír / átlagos fehérje),

– 20/25/55% (alacsony zsír / magas fehérje),

– 40/15/45% (magas zsír/átlagos fehérje), és

– 40/25 és 35% (magas zsír/magas fehérje).

Valamennyi étrend megfelelt a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők számára ajánlott terápiás ajánlásoknak: a zsírok között 8% vagy annál alacsonyabb volt a telített zsírok aránya, és ezer kalóriánként legfeljebb 150 g koleszterint tartalmazott. Az egyes étrendekben 35 és 65% között mozgott a szénhidrátok aránya, ami alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat jelentett. Minden résztvevő 750 kalóriával evett kevesebbet a nyugalmi állapotra vetített energiaszükségleténél.

A két éven át tartó vizsgálat eredményeként a következő megállapításokra jutottak:

Mind a négy csoportban részt vevők átlagosan 6 kilót fogytak a hatodik hónap végére, ami a testsúlyuk 7%-át tette ki.

12 hónap elteltével valamennyien kezdték visszaszedni a leadott kilóikat, és két évvel a kísérlet megkezdése után 3-3,5 kilóval voltak soványabbak, mint amikor belekezdtek.

Azoknak a 80%-a, akik végig kitartottak, átlagosan 4 kilót fogyott, 14-15%-uk pedig a kezdeti testsúlya legalább 10%-ától szabadult meg.

Sem a fogyás mértékét, sem a derékkörfogat csökkenését nem befolyásolta érdemben sem a zsír, sem a fehérje, sem a szénhidrát aránya az étrendben.

Mind a négy csoportba tartozók hasonló fokú éhség- és telítettségérzésről számoltak be, az étrenddel is nagyjából ugyanolyan mértékben voltak elégedettek.

És ami még nagyon fontos: mindegyik étrend érdemben javította a magas vérzsírszint okozta egészségügyi kockázatokat és csökkentette az éhgyomorra mért inzulinszintet.