Táplálkozás, túlsúly, depresszió

2023. szept. 23. | Egészséges étkezés, Elhízás, Táplálkozási tanácsadás

Az elhízás és az ultrafeldolgozott ételek nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen befolyásolja a hangulatunkat, akár a klinikai depresszió tüneteit is súlyosbíthatja. A kiegyensúlyozott, teljes értékű ételeket tartalmazó étrend viszont érdemben csökkentheti ezeket a tüneteket.

Emlékeztek még rá, hogy a The Guardianban ismertetett kísérletben szereplő ikerpár egyik tagja – az, amelyik két hétig ultrafeldolgozott ételeket evett – nyomott hangulatról számolt be? Miért van az, hogy ha rosszul táplálkozunk, netán néhány kilót is felszedünk, elpunnyadunk, és alig tudjuk rászánni magunkat arra, hogy kimozduljunk otthonról, netán még mozogjunk is? Hogyan befolyásolja a hangulatunkat az, amit és ahogyan eszünk? Miért van az, hogy az energiaegyensúlyra teremtett emberi szervezet a kalóriafelhalmozás és az inaktivitás irányába mozdul ki?

A kutatások azt mutatják, hogy mind az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása, mind a túlsúly összefüggésbe hozható a hangulatromlással, sőt, akár a klinikai depresszió kialakulásával vagy súlyosbodásával is.

A túlsúly és a depresszió

2021-ben egy kutatócsoport a Human Molecular Genetics nevű szaklapban közzétett publikációjában megerősítette azt a régi megfigyelést, hogy a túlsúly/az elhízás szoros összefüggést mutat a depressziós, szorongásos tüntetek kialakulásával és súlyosbodásával. A Nature természettudományos magazinban megjelent cikk szerint ennek az az eddig ismert oka, hogy a zsírsejtekben krónikus gyulladást okozó fehérjék, mint például citokinok találhatók, amelyek a túlsúlyos emberek szervezetében felhalmozódott zsír miatt hatványozottan vannak jelen. A citokinok hatására a szervezet kevesebb szerotonin-hormont termel, ezért lesz rossz a hangulatunk. A citokinok ráadásul az inzulinrezisztencia kialakulását is fokozzák, ami súlygyarapodáshoz vezet, mivel az inzulin a vércukorszint szabályozása mellett a zsírraktározásért is felelős hormon. Így az emelkedett citokinszint ördögi kört indít be a szervezetben.

Ha ez még nem lenne elég, a túlsúly és a depressziós hangulatváltozások a kortizolhormon termelését is fokozzák, ami a stressz leküzdése érdekében emeli a vércukorszintet, az emelkedett vércukorszintre a szervezet fokozott inzulinválasszal reagál, ami pedig ismét csak inzulinrezisztenciát és súlygyarapodást okoz. Ez a dupla ördögi kör így néz ki:

az ultrafeldolgozott ételek és a depresszió

Ausztrál kutatók arra jöttek rá, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása szintén érdemben járul hozzá a depresszió kialakulásához. És bár ez a tanulmány tudományos szempontból nem számít megingathatatlan bizonyítéknak, mert nem klinikai vizsgálat alapján, hanem megfigyelés útján levont következtetéseket tartalmaz, az inverz klinikai tanulmány (a SMILES tanulmány) igazolta, hogy megfelelő táplálkozással érdemben csökkenthetők a depressziós tünetek. A megfelelő táplálkozás a kiegyensúlyozott, cukrot, alkoholt és finomított szénhidrátot a lehető legkisebb mértékben tartalmazó mediterrán étrend:

18% fehérje,

40% zsír,

37% szénhidrát,

2% alkohol és

3% rost.

Ha gyakran rossz a hangulatod, kezded sötéten látni a világot, vagy ha vágysz a mozgás áldásos hatásaira, mégsem tudod rávenni magad, hogy belekezdj, érdemes őszintén számba venni, mit és mennyit eszel, és ha szükséges, változtatni az étrendeden.

FONTOS: A HELYES TÁPLÁLKOZÁS SEGÍTI A DEPRESSZIÓ KEZELÉSÉT, DE NEM HELYETTESÍTI A SZAKSZERŰ ORVOSI (PSZICHO)TERÁPIÁT!