A World Obesity Report 2024-es, ma megjelent jelentése szerint Magyarország teljes lakosságának 35,4%-a (minden harmadik ember) túlsúlyos, 24,5%-a pedig (minden negyedik ember) elhízott. Ez azt jelenti, hogy a lakosságunk 60%-ának, durván háromból két honfitársunknak a testsúlya meghaladja a számára a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő egészséges értéket. Főleg a 65-74 év közöttiek esetében súlyos a helyzet: idősebb honfitásaink 80%-a cipel valamilyen mértékű, egészségesnek már nem mondható plusz testsúlyt. Különösen szomorú, hogy a gyerekek körében 16,1% a túlsúlyosak és 13,7% az elhízottak aránya – tehát minden harmadik magyar gyermeknek súlyfeleslege van. Változatlan trendek esetén 2060-ra a magyar férfiak 91, a magyar nők 68%-a túlsúlyos vagy elhízott lesz, a 20 év alattiak esetén a fiúk 80, a lányok 65%-a küzd majd súlyfelesleggel. Mindez elvesztett életévekben is mérhető. Helyes táplálkozással megelőzhetők a súlyfölösleg okozta megbetegedések és halálozások!
háromból két magyar – köztük minden harmadik gyermek – súlyfelesleggel küzd

A World Obesity Report 2024-es, ma megjelent jelentése szerint Magyarország teljes lakosságának 35,4%-a (minden harmadik ember) túlsúlyos, 24,5%-a pedig (minden negyedik ember) elhízott. Ez azt jelenti, hogy a lakosságunk 60%-ának, durván háromból két honfitársunknak a testsúlya meghaladja a számára a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő egészséges értéket. Ezzel hazánk (Csehországgal holtversenyben) a negyedik legrosszabb helyet foglalja el az EU tagállamai között. A túlsúlyosak/elhízottak száma a kor előrehaladtával emelkedik. Főleg a 65-74 év közöttiek esetében súlyos a helyzet: idősebb honfitásaink 80%-a cipel valamilyen mértékű, egészségesnek már nem mondható plusz testsúlyt. Különösen szomorú, hogy a gyerekek körében 16,1% a túlsúlyosak és 13,7% az elhízottak aránya – tehát minden harmadik magyar gyermeknek súlyfeleslege van.

a túlsúly és az elhízás fő okai

A túlsúlyhoz vezető okok között fájóan kiemelkedik a testmozgás hiánya: a felnőttek 32,1%-a nem mozog eleget, de a gyerekek esetében még kiabálóbb ez az arány: 79,5%. A cukorfogyasztásban is élen járunk, a negyedikek vagyunk az EU-ban. Magyarország minden egyes lakosa több mint 2,5 kiló cukrot fogyaszt el havonta. Ezzel szemben a felnőttek átlagosan 8 dkg gyümölcsöt fogyasztanak naponta, emellett minden harmadik gyermek étrendjéből hiányzik a gyümölcs, és szintén minden harmadik étrendje nélkülözi a zöldségeket.

A súlyfelesleggel összefüggésbe hozható halálozások

A férfiak esetében élen járunk, a nők esetében pedig harmadik legmagasabb az EU-tagállamok között a vastagbélrák halálozások aránya: a férfiaknál százezer lakosra 103,3, míg a nők esetében – ugyancsak 100.000 lakosra vetítve – 54,9 vastagbélrák miatti halálozás szerepel a statisztikában. Hasnyálmirigyrákban mindkét nem listavezető: a magyar férfiak körében 22,8, a nőknél 15,3 szerepel halálozási okként százezer lakosonként. 2019-ben a nem fertőző betegségek között 518,281 emberév elvesztése függött össze a magas BMI-vel, míg 20,490 halálozás volt a magas BMI-re visszavezethető.

Ezzel kapcsolatban két sokkoló statisztikát tartalmaz a jelentés.

Az egyik: a nem fertőző betegségek okozta halálozások számában a magas testtömegindex-szel összefüggésbe hozható halálokok között a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rákos megbetegedések és a sztrókok aránya:

A másik: ugyanezen okok hozzájárulása a nem fertőző betegségek okozta halálozások miatti rövidebb emberévekhez.

mire számíthatunk 2035-re?

A jelenlegi trendek mellett 2035-re a világ lakosságának 54%-a, 1,7 milliárd ember küzd majd túlsúllyal vagy elhízással. A gyerekeknek pedig 39%-a lesz túlsúlyos vagy elhízott, ami 390 millió túlsúlyos és 380 millió elhízott gyermeket jelent. A túlsúly és az elhízás következtében 27 millió gyermeknek lesz magas vércukorszintje, 68 milliónak magas vérnyomása, 76 milliónak pedig alacsony HDL-koleszterin-szintje.

Magyarország húsz év alatti lakosságának a 2060-ig szóló kilátásai erről,

míg a húsz év felettieké erről

a grafikonról olvashatók le.

A magas BMI okozta megbetegedések és halálozások a helyes táplálkozással megelőzhetők!