Nem minden kalória egyforma I.

2023. szept. 23. | Egészséges étkezés, Életmód, Táplálkozási tanácsadás

A fogyás jóval több, mint egyszerű kalóriaegyensúly kérdése. Kézenfekvő tanács annak, aki le akar adni néhány kilót, hogy egyen kevesebbet, és mozogjon többet. De ez nem mindig működik, mégpedig azért, mert nem minden kalória egyforma. És ennek több oka is van.

A következő blogbejegyzésekben ezeket veszem sorra. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fizikai egészségre gyakorolt hatásáról szóló sorozat következik.

Senkinek nem mondok újat azzal, hogy arra kell törekednünk, hogy egészséges ételeket együnk, és azt is régóta tudjuk, hogy a gyorséttermek tipikus választéka többnyire nem tartozik ezek közé. Régóta gyanúsak a különféle élelmiszeripari műveleteknek alávetett, adalékanyagokkal „polcképessé” tett termékek is.

Nemrég az Európai Kardiológiai Társaság rendes éves ülésén mutattak be a kutatók két új tudományos kutatást, amelyek arra az eredményre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szívinfarktus, valamint a szélütés (stroke) kockázatát. Dr Chris van Tulleken, az ultrafeldolgozott ételek egészségre gyakorolt hatásának elismert kutatója szerint:

“Ma már komoly tudományos bizonyítékok is alátámasztják azt, hogy ezek a termékek bélgyulladást okoznak, megzavarják a szervezet étvágyszabályozási mechanizmusát, beavatkoznak a hormonháztartásba, és csakúgy, mint a dohányzás, rengeteg más módon hozzájárulnak a szív- és érrendszeri és egyéb megbetegedések kialakulásához.”

https://www.theguardian.com/science/2023/aug/27/ultra-processed-food-raises-risk-of-heart-attack-and-stroke-two-studies-show

Az egyik kutatás 15 éven keresztül tízezer nő táplálkozását vizsgálta, és azt találták, hogy azon a nők körében, akik leggyakrabban fogyasztottak ultrafeldolgozott ételeket, 39%-kal nagyobb eséllyel alakult ki magas vérnyomás betegség, mint azok körében, akiknek az étrendje a legkisebb arányban tartalmazott ilyen elemeket. Egy másik, 325.000 férfi és nő táplálkozási szokásait vizsgáló tanulmány szintén azt mutatta, hogy a legtöbb ultrafeldolgozott ételt fogyasztók 24%-kal gyakrabban betegszenek meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint az ilyen ételeket legritkábban fogyasztók.

A kardiológusok szerint az ultrafeldolgozott élelmiszereknek az egészségre gyakorolt tovagyűrűző negatív hatása miatt a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük ezen élelmiszerek visszaszorítása érdekében.

Egy másik vizsgálat az év elején arra a következtetésre jutott, hogy ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához.

Forrás: Crimarco, Landry & Gardner Ultra-processed Foods, Weight Gain, and Co-morbidity Risk. In: Current Obesity Reports, 2021. október 22.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az instant levesek és szószok, a gyorséttermekben kapható ételek, az üzletekben kapható fagyasztott készételek, a feldolgozott húsipari termékek, mint például a felvágottak, a virsli, a kolbászfélék, a bő olajban/zsírban sült ételek, mint például a sült krumpli, az üdítők, a gyümölcslevek, a péksütemények, a gabonapelyhek, a sütemények, a kekszek, a cukorkák, a csokoládé, a fagylalt, az alacsony zsírtartalmú joghurtok, és általában az állományjavítót, élelmiszerszínezéket, ízfokozókat és tartósítószereket tartalmazó ételek, amelyek rendszerint rostban szegények. Közkeletű kifejezéssel élve: általában azok az ételek, amelyek olyan összetevőt tartalmaznak, amelyeket a nagyszüleink még nem ismerhettek.