Az előző blogbejegyzésben arról írtam, hogy a metabolikus egészséggel foglalkozó kutatók sürgetik a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket az ultrafeldolgozott ételek visszaszorítása érdekében. Most egy tudományos kísérlet során nyert gyakorlati tapasztalatot szeretnék megosztani veletek.

Aimee Kingston és ikertestvére, Nancy a londoni King’s College kutatásában vett részt, amely a BBC One televíziós csatorna felkérésére az ultrafeldolgozott ételeknek az egészségre gyakorolt hatását vizsgálta az azonos magasságú és testsúlyú, nagyon hasonló módon – viszonylag egészségesen – táplálkozó ikerpár megfigyelésével. Nancy két hétig többnyire frissen készített ételt fogyasztott, ultrafeldolgozott ételeket alig evett. Aimee étrendje viszont szinte kizárólag ultrafeldolgozott ételeket tartalmazott, friss ételeket alig, zöldséget és gyümölcsöt pedig egyáltalán nem.

Aimee tipikus reggelije palacsinta volt cukorsziruppal és sült virslivel, ízesített instant zabkása, vagy gabonapehely áfonyás muffinnal, ízesített joghurttal és croissant-nal. Az ebédje mogyoróvajas és zselés szendvics volt szendvicskenyérből, mellé kakaót és sültkrumplit evett, esetenként majonézes-pulykás szendvicset evett sültkrumplival, vagy sajtos raviolit keksszel. A vacsoramenüje sajtburger és sült krumpli, konzervszósszal és konzervkukoricával készített marhasült, sajtos húsgolyó keksszel, vagy készen vásárolt pulyka quesadilla tejföllel, egy diet coke és egy szelet csoki.

Aimee szinte kezdettől fogva fokozott éhséget tapasztalt – annak ellenére, hogy az étrendje több kalóriát tartalmazott, mint a tanulmány megkezdése előtt. Emellett, főként délutánonként, egyfolytában az étel körül forogtak a gondolatai, sokkal kevesebb energiája volt, alig tudott koncentrálni, rossz volt a hangulata, és kimerültnek nézett ki. A kísérlet két hete alatt hízni kezdett és rosszabbodott a vércukor- és vérzsírszintje. Ezzel szemben Nancy, aki ugyanezen időszak alatt nem vagy alig evett ultrafeldolgozott élelmiszert, nem tapasztalt éhségérzetet, elégedett volt, fogyott, és ugyanezen értékei javultak. A két hét elteltével Aimee semmit sem akart jobban, mint visszatérni a normál étrendjéhez. Azt tapasztalta, hogy a teste mégis sóvárog az ultrafeldolgozott ételek iránt.

A fent ismertetett kísérletről itt olvashatsz bővebben: https://www.newsweek.com/ultra-processed-food-health-study-1808647?fbclid=IwAR0TP79wt3FwPHbrWwb-d7O7Wz_qo6a2EqiZFf7Oe6dFRovHjJ4c0UjVI_A