Arra születtem, hogy…

2023. jún. 23. | Életmód, Health coaching, Mentálihigiéné

"Boldogságra vagyunk teremtve, de beérjük örömökkel, ezért az élvezeteket hajhásszuk" "Az ember szeretetből lett teremtve szeretetre, azért, hogy önmagát szabad ajándékként adja embertársainak."
Mire is?

„Boldogságra vagyunk teremtve, de beérjük örömökkel, ezért az élvezeteket hajhásszuk” – így szól az Esterházy Péternek tulajdonított mondás, ami az emberi létezés lényegére tapint rá. Arra, milyen nehéz egyensúlyozni a sok és a kevés között, milyen nehéz örülni annak, amink van, és megelégedettséggel élni az életet. Nehéz helyzetekben szinte észre sem vesszük, hogy a szívünkben lévő spiritualitás iránti vágyat valamilyen szerrel (vagy viselkedéssel) próbáljuk kielégíteni, hisz a fogyasztói társadalom azt sulykolja belénk, hogy fogyasszunk minél többet. Csakhogy ezzel éppen a boldogságtól kerülünk egyre távolabb.

Robert Lustig professzor szerint, aki a cukornak a szervezetre gyakorolt hatását kutatja, hét alapvető különbség van az élvezetek és a boldogság között. Nagyon is kézzel fogható különbségek ezek, mivel az élvezetekért a dopamin nevű serkentőhormon, a boldogság érzéséért pedig a szeratonin nevű gátlóhormon felel. Ebben rejlik a magyarázatot arra, miért repítenek a pillanatnyi élvezetek egyre messzebb a boldogságtól.

Tehát a különbségek

1) Az élvezet rövid ideig tart, míg a boldogság tartós érzés.

2) Élvezni valamit zsigeri érzés, míg a boldogság éteri.

3) Azt élvezzük, amit magunkhoz vettünk, míg a boldogság lényege az, hogy teszünk embertársainkért. Mert – és ezt már én teszem hozzá, András Csaba jezsuita szerzetest idézve – az ember szeretetből lett teremtve szeretetre, azért, hogy önmagát szabad ajándékként adja embertársainak.

4) Amikor élvezünk valamit, azt többnyire egyedül éljük át, míg a boldogságot társas kapcsolatainkban.

5) Az élveztet kiválthatjuk különféle szerekkel: kokainnal, heroinnal, nikotinnal, alkohollal, cukorral – vagy viselkedésformákkal, a boldogságot azonban semmilyen szerrel vagy addiktív viselkedésformával (munka, vásárlás, internet, testedzés, stb.) nem érhetjük el.

6) Ha túlzásba visszük az élvezeteket, akkor függőséget okoznak – a boldogságot viszont nem tudjuk túlzásba vinni.

7) Az élvezetekért a dopamin felelős, a boldogságért a szeratonin. A dopamin mint stimuláló hormon képes túlstimulálni az egyébként is aktív neuronokat, mire a neuronok kifáradnak és elhalnak – és mivel hajhásszuk az évezeteket, a szervezetünk egyre több dopamint termel, amit egyre kevesebb receptor tud fogadni – tehát ugyanazért a hatásért egyre többet kell magunkhoz vennünk belőle. Így kialakul a tolerancia, a függőség.

A szerotonin gátló hormon, nem stimulálja túl a neuront, amikor hozzá kötődik. Így lehetetlen túladagolni. Alulszabályozni viszont lehet, mégpedig éppen a dopamin képes a szerotonintermelést alulszabályozni. Tehát minél inkább hajhásszuk az élvezeteket, annál boldogtalanabbak leszünk, annál kevésbé leszünk képesek meglátni a jót magunk körül és örülni neki.

Mit tehetünk azért, hogy boldogok legyünk?

Kerüljük a szélsőségeket. Együnk mértékletesen, tápláló ételeket, minden nap végezzünk a testi erőnket, mozgékonyságunkat, állóképességünket javító testmozgást, ápoljuk társas kapcsolatainkat, tartsuk a határainkat a munkában, hogy maradjon időnk minőségi kikapcsolódásra, feltöltődésre, aludjunk eleget, dolgozzunk magunkon – és törődjünk a lelkünkkel.

Health coach-ként segítelek, hogy megtaláld a boldogság felé vezető utad.